Απαραίτητα μέτρα στήριξης των βιολογικών καλλιεργειών

Απαραίτητα μέτρα στήριξης των βιολογικών καλλιεργειών

Αρ. Πρωτ. 7576/16.3.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα, στρέφουν αρκετούς στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Η βιολογική γεωργία αποτελεί μια ανερχόμενη πρόταση παραγωγής, η οποία διέπεται από έντονα οικολογικά στοιχεία. Η εφαρμοζόμενη εντατική γεωργία δημιούργησε αρκετά αδιέξοδα περιβαλλοντικής και οικονομικής φύσεως. Σε αυτά τα αδιέξοδα, μια πρόσφορη λύση αποτελεί το μοντέλο αγροτικής παραγωγής, μέσω βιολογικών καλλιεργειών. Προϋπόθεση ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας αποτελεί η συνεχόμενη απαίτηση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων, πάντα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας. Αυτό ενθαρρύνεται κυρίως από την μη επιβάρυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, από τις βιολογικές καλλιέργειες. Όμως ο κλάδος αυτός, περιορίζεται σε επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς η στρεμματική ενίσχυση για την βιολογική καλλιέργεια δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Οφείλει λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να προχωρήσει σε ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας, προκειμένου να μην υπάρξει περιορισμός των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα στήριξης προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου